HemNyhet: SödergatorStadsvandringar...Bussturer...Föreläsningar...Söder "nedcabbat"KontaktMer om Pontus....Sök
Stadsguidningar
med Pontus Dahlstrand


Att delta i en stadsvandring, föreläsning eller busstur om Stockholms bebyggelse kan vara att se sin omgivning med nya ögon, utforska en ny stadsdel, upptäcka en detalj på någon fasad eller att kanske titta in i ett trapphus och se en avskild bakgård?

Välkomna!
  Alla evenemang på dessa sidor leds av Pontus Dahlstrand. Jag är byggnadsarbetare men leder sedan 20 år tillbaka också stadsvandringar i de flesta delar av Stockholms innerstad. Under vinterhalvåret har jag guidade bussturer och en del föreläsningar på ABF-huset om Stockholms bebyggelse. Sedan 2012 är jag även ledamot av  Namnberedningen i Stockholm som har till uppgift att föreslå nya namn på gator, platser och kvarter i Stockholms stad 


Vill du få e-postmeddelande månadsvis om kommande stadsvandringar, bussturer och föreläsningar? Klicka här!! 

   
   
     
 
Stadsvandringar sommaren 2018
 

Varmt välkomna till Sommarvandringar på Södermalm. Det blir flera besök av sevärda innergårdar, bl.a. Monteliuska gården på S:t Paulsgatan, Konstnärshem på Hornsgatspuckeln, f.d. Dihlströmska arbetsinrättningen på Glasbruksgatan och de nära 300 år gamla timrade husen på Mäster Mikaels gata.

Tid 1.5- 2 timme - Avgift 100 kr - Kontant eller med swish på plats - Ingen föranmälan  
 
 Torsdag 28 juni - Nytorget och Katarina Bangata

"Malongen" och Katarina södra folkskola. Nytorgspalatset och biografen Ri-Ri.
Ungkarlshotellet Pelikan och Fattigbyggnadsfonden. Kronobränneriet och epidemisjukhuset. Ankarströms schavottering 1792 och potatiskravallerna 1917. Katarina mentalsjukhus och Hermann Göring 1925. Fotbollslegendaren Lennart "Nacka" Skoglund. 1880-talets, sekelskiftet och 1920-talets fasader m.m. 

Samling kl. 18.30 på Nytorgets östra sida

 

 
     
     

Onsdag 4 juli - Maria och Hornsgatspuckeln

Apoteket Enhörningen och Louis de Geers palats. Monteliuska, Lejonstedska, van der Nootska och Dauerska gården. Maria Magdalena kyrka, Carlbergska huset och branden 1759. Konstnärshem i kvarteret Svalgången. "Besvärsbacken" och "Lilla puckeln" på Brännkyrkagatan. Mariahissen och Laurinska tornet. Mälarborgen, Vicanderska korkfabriken och Munchenbryggeriet m.m.

Samling kl.18.30 Götgatan/Peter Myndes backe
 
   
     
     

Torsdag 5 juli - Katarina och Mosebacke

Söders äldsta hus på Klevgränd. Fiskarberget och Pelarbacken. Kapten Rolla och Sveriges första flygolycka i maj 1890. Mosebacke terrass, Södra teatern och gamla Navigationsskolan. Ferdinand Bobergs vattentorn, Optiska telegrafen och "Skandalhuset". Katarina kyrka och Sturekapellet. "Dihlströmska arbetsinrättningen" på Glasbruksgatan. Mäster Mikael och galgbacken på Stigberget m.m.

Samling kl.18.30 Götgatan/Peter Myndes backe
   
     
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
Villagatan och Lärkstaden
Det Kreugerska huset och Stockholms dyraste bostadsrätt. Varuhusdirektören Joseph Sachs och bankiren Ernst Thiels adresser. Alexandra Kollontaj och f.d. Sovjetiska ambassaden. Palmeska huset och Adelsköldska villan. Danderydsgatan, Arkitekturskolan och Engelbrektskyrkan. Anders Sandrews och Paul U Bergströms hus på Baldersgatan mm

Samling kl. 13.30 i hörnet Sturegatan/ Karlavägen
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 


Uppdaterat 2018-06-28
Utskriftsvänlig sida
Provided by Webforum