Vårdinrättningar i Stockholm

I det medeltida Stockholm var det klostren som stod för viss omvårdnad om gamla, fattiga och sjuka. Den största av dessa barmhärtighetsinrättningar eller hospital var Helgeandshuset beläget på de holmar där Riksdagshuset nu ligger. Efter reformationen, under Gustav Vasas tid, sammanslogs den med Själagården och flyttade till det som idag är Riddarholmen.
  Redan på 1550-talet flyttar hela inrättningen till Danviken på ett betryggande avstånd från själva staden. Danvikens Hospital var under flera århundraden Stockholms enda inrättning för gamla, fattiga och sjuka.
  Under Gustav II Adolfs tid inrättades på 1620-talet Barnhuset som kom att fungera både som barnhus, tukthus och fångvårdsanstalt. Efter att ha legat på Drottninggatan i 250 år flyttar Allmänna Barnhuset 1885 till Norrtullsgatan.
  Från mitten av 1700-talet ålades de dåtida sju församlingarna i Stockholm att ta hand om sina fattiga. Några fattighus kom att uppföras vid kyrkorna men med tiden samlades de flesta församlingars fattighus vid Sabbatsberg.
  1752 öppnar Serafimerlasarettet på Hantverkargatan som Sveriges första allmänna sjukhus. Tidigt på 1800-talet etablerar sig Karolinska institutet på andra sidan gatan och "Serafen" kom i över 100 år att fungera som undervisnings- och forskningssjukhus till KI.



Inget nytt datum finns för denna busstur




Kyrksalen på Danvikens hospital

Uppdaterat 2021-12-15