Stockholms bryggerier 

Bryggerierna under 1600- och 1700-talen var rätt småskaliga med kanske en 10-15 personer som ingick i verksamheten. Både brännvin och öl framställdes vid dessa bryggerier. De större  "bryggarkungarna" hörde till de mest förmögna i äldre tiders Stockholm.
  Från mitten av 1800-talet kommer de nya Bayerska bryggmetoderna och många stora bryggerier etableras. Antalet anställda kunde vara flera hundra och miljontals liter producerades varje år. Flera av dessa stora anläggningar är rivna men en del är kvar och utgör sevärda inslag i stadsbilden:  Nurnberg- och Munchenbryggerierna på Söder. Stora Bryggeriet i Hornsberg, Hamburgerbryggeriet på Norrtullsgatan m. fl. 
 
Bussturen uppmärksammar även "Brännvinskriget" på 1870-talet, brännvinskungen L.O. Smith och Spritfabriken på Reimersholme


Inga nya datum finns för denna busstur!



Om tyska bryggare i Stockholm (som pdf)

 
Bryggeri från 1700-talet hörnan Högbergsgatan och Björngårdsgatan. Ingick kring 1900 i det stora Nurnbergbryggeriet som då upptog hela kvarteret.
<>

S:t Eriks brygerier vid Kungsholms torg <> <> S.t Eriks bryggerier vid Kungsholms torg 1910
foto: Stockholms stadsmuseum

<>





Uppdaterat 2018-01-06